Andøya

Dag 1. 6.mai 2015:

8 menn møttes på Oslo Lufthavn Gardermoen kl. 07.15 for innsjekk og flytur til Evenes lufthavn. Der venter en Ford Transit leiebil som blir lastet til taket før vi setter kursen mot Andøya. På vegen tar vi oss tid til en trucker-lunsj på kroa ved Tjeldsundbrua, og en stopp på bakeriet i Sortland for å fylle på med wienerbrød.

Vel fremme på Andøya Fjordfiske blir vi møtt av eierne Heidi og Asgeir som ga oss en omvisning i huset vi skulle bo i. Etterpå var det omvisning i førsteetasjen på det gamle trandamperiet som nå inneholdt sløyerom, frysere, tørkerom, en liten butikk, lager med mer. Så var det gjennomgang av båtene vi skulle bruke. To båter på vel tjue fot, den ene med 2 stk 140hk motorer, den andre med 100hk i akterenden. Det sier seg selv hva som ble båten for oss «gamlisa».Så var det bare å få rigga utstyr og komme seg på sjøen.

Været var lettskyet og lite vind, noe som passet oss bra.

natur3Første kvelden ble brukt til prøving og feiling da ingen var kjent i området. Det ble ikke mye fangst, men vi fikk da med oss et par torsker i 5-kilos klassen tilbake.

torsk

Kvelden er lys og lang i nord og det var derfor vanskelig å legge seg i fornuftig tid. Det blei sikkert nok av det brune skummende også før man la seg på en litt for tynn madrass. Lite med god søvn første natta.

Dag 2. 7.mai 2015

Etter en god frokost med egg, bacon og tomatbønner bar det ut med båtene i sol fra skyfri himmel og 11 grader.

båt

Vi kjørte rundt og fisket på forskjellige banker rundt i fjorden. Noen steder kunne man få mye fisk, men det meste var smått. Vi prøvde med alt. Pilker, jigger, gummimarker, skjeer, blinker, makrell og mye annet ble prøvd på dyp fra 10 meter til nærmere 200 meter. Ingen stor fisk, og heller ikke det vi drømmer om, nemlig kveite. Det blei allikevel en fin forsmak på sommeren i nord.

Middagen ble inntatt på en kafe inne i Risøyhamn. Der var dagens kjøttkaker, men ettersom vi var 8 pers. hadde de ikke nok av den, så da blei det hamburgertallerken på hele gjengen. Ikke noe å klage på, det var god mat.

På kvelden gikk turen en time ut på det åpne havet. Flere steder kunne man hale opp småsei, og torsk og lange på 2-4kilo i store mengder.

Her var det også litt dønninger og det er jo ikke vi «søringa» spesielt gode på. Etter en stund hang det noen over ripa på begge båtene og leverte dagens hamburgermiddag. Vi tøyde ikke strikken lenger og reiste innover i kveldssola.

ks2Bildet er tatt nøyaktig klokka 22 og sola brukte enda god tid på å gjemme seg under horisonten. Det blei til slutt en del fisk i kassene, den største en torsk på 8 kilo

fangst

Kvelden ble påvirket av Mack, E.C.Dahls og Ringnes med følge av Arvesølv før vi dro oss ned på brygga for sløying og filetering av dagens fangst. Dette bar nok noen av filetene som endte i fryseren preg av. Sola var i ferd med å strekke seg frem igjen da vi krøyp til køys etter at klokka hadde passert 03. Sov bedre denne natta.

Dag 3. 8.mai 2015:

Denne dagen startet også med en real cowboyfrokost før vi fylte opp tankene på båtene og dro til sjøs. Motsatt retning av tidligere. Nå gikk turen under brua ved Risøyhamn, forbi hurtigrutekaia og utover til noen odder nord på Hinnøya(Norges største øy).

Her ble det mengder av småtorsk, 2 hyser, noen lusuer og småsei. Plutselig hoies det høyt da reiseleder Atle sveiver inn og ser en kveite. Trodde først han hadde klart å lure en på kroken, men dessverre var den nok bare nysgjerrig på den lille torsken som var på. Kveita fulgte med opp til vannskorpa før den bølget seg nedover i dypet. Estimert vekt 8-10 kilo. Ergerlig, men morsomt å se en i hvert fall. Så begynner det å smådryppe og vi bestemmer oss for å ta kvelden.

Middagen er det Anders som står for. Reinskavgryte og potetmos. Helt suveren mat for en sulten gjeng etter mye sjøluft.

Etter middagen tar vi en tur med transiten til Åknes, der noen av reisefølge slekter fra. Underveis må vi bråstoppe for en elgku med to kalver.

natur

Utsikten fra Åknes.

Så dro vi videre på sightseeing nordover på vestsiden av Andøya, hvor vi ved 23 tida ender i Andenes. Her bar det rett i Arresten. Det bør nevnes at arresten er en pub og derfor endte det med noen halvlitere og akevitt. Ved midnatt reiste vi tilbake til huset i sørenden av øya for en god natt søvn.

Dag 4. 9.mai 2015:

Litt tregere start på dagen. Været var nå gått over til grått og duskregn, og vi kom oss ikke utpå før Hurtigruteskipet Polarlys hadde passert.

hr

Vi drar ikke så langt utpå. Finner noen høyder hvor det biter bra, men det er bare småtorsk. Kjører rundt og prøver på mange forskjellige, lovende steder. Resultatet er det samme overalt. Holder på i noen timer før sulten driver oss tilbake.

Andøya Friluftsenter blir dagens middagsleverandør. En sjarmerende restaurant på andre siden av fjorden. Menyen består av innbakt hjort, stekte poteter, grønnsaker og fløtesaus, etterfulgt av en dessert bestående av creme bruleè med multer og kaffe. Et nydelig måltid. Det blir en litt roligere kveld og senga blir en god venn ikke lenge etter midnatt.

Dag 5. 10.mai 2015:

Dagen består av pakking, vasking og reisen tilbake mot Evenes. Vi stoppet også denne gangen ved Tjeldsundbrua for en lunsj før flyturen hjem. Flyet lander på Gardermoen klokka 15.15 og vi takker for turen og reiser hjem fulle av opplevelser.

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *